Persbericht: Anders Sandberg komt naar Amsterdam

AMSTERDAM – 14 juni 2011 – De gerenommeerde, maar ook controversiële, Zweedse wetenschapper Anders Sandberg komt naar Amsterdam om de première van de documentaire TRANSHUMAN bij te wonen. Deze film over zijn werk aan het backuppen van de menselijke geest gaat op 26 juni in première in het Nieuwe DeLaMar Theater. Het is voor de studenten die deze film maakten een enorme eer dat hij speciaal naar de première komt in de mooie zaal die tijdelijk wordt omgetoverd in één van de grootste bioscoopen van Nederland. Ze willen een publieke discussie over de toekomst van technologie. Vandaag gaat hun website transhumandoc.com online.

Dr. Sandberg werkt aan de Universiteit Oxford, bij het prestigieuze Future of Humanity Institute onder leiding van professor Nick Bostrom, die vorig jaar op de Nexus-conferentie sprak in het kader van het Holland Festival 2010. De groep waartoe zij behoren noemt zichzelf de transhumanisten. Zij hebben controversiële en vergaande ideeën over de toekomst van de mensheid. Sandberg doet onderzoek naar artificiële intelligentie en het brein in combinatie met de snelle ontwikkeling van technologie. Van oorsprong is hij neurowetenschapper, maar hij is van alle markten thuis en publiceert nu voornamelijk over filosofische en ethische vraagstukken. Eén specialisatie van Sandberg is het onderzoek naar de mogelijkheid tot het uploaden van het menselijk brein in een computer. Op dit gebied wordt hij beschouwd als één van de belangrijkste wetenschappers ter wereld.

TRANSHUMAN is een eindexamenfilm van de Nederlandse Film en Televisie Academie met medewerking van Anders Sandberg, Nick Bostrom, Arjen Kamphuis en Natasha Vita-More. De makers willen de kijker meer inzicht geven in de toekomst, die sterk beïnvloedt zal worden door de ontwikkeling van technologie. Sandberg heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan TRANSHUMAN en wil daarom graag bij de première zijn. De komst van Sandberg is extra bijzonder vanwege zijn immer drukke schema. Producent Bart Le Belle: “We zijn erg verheugd met de aanwezigheid van Dr. Sandberg bij de première. Zijn komst toont aan dat deze film serieus wordt genomen door de wetenschappers die meewerkten. We willen natuurlijk ook de kijkers overtuigen van het belang van deze film. Het gaat immers over ons aller toekomst. Hopelijk ontstaat er nu meer openbare discussie hierover.”

TRANSHUMAN gaat op 26 juni om 14:15 in première in het Nieuwe DeLaMar Theater en wordt daarna op het Keep an Eye Filmacademie Festival vertoond dat van 27 juni – 1 juli plaatsvindt op de Filmacademie in Amsterdam. In september is de film tevens te zien op het Nederlands Film Festival.

Noot voor redactie, voor directe publicatie

Voor meer informatie of foto’s: Titus Nachbauer – Regisseur – 06-23897411

Nederlandse Film en Televisie Academie

Markenplein 1, 1011 MV Amsterdam

Achtergrondinformatie

Docu – 23 minuten – XDCAM HD – Omroep: Boeddhistische Omroep Stichting

Met medewerking van: Anders Sandberg, Nick Bostrom, Arjen Kamphuis, Natasha Vita-More

Filosoof Anders Sandberg accepteert de dood niet als vanzelfsprekend. Volgens hem wordt het nog deze eeuw mogelijk om je hersenen te uploaden in een computer. Hij is lid van een kleine groep die zichzelf de transhumanisten noemt. Regisseur Titus Nachbauer wordt geconfronteerd met de wilde ideeën van Anders en zijn groepsgenoten. Terwijl hij probeert ze te begrijpen tikt de tijd door en is er maar één ding zeker: de toekomst komt eraan.

Film Crew

Regie: Titus Nachbauer, Productie: Bart Le Belle, Camera: Sanne van Rossum, Geluid: Casper van Deuveren, Montage: Saskia Kievits, VFX: Danny Torrelli, Muziek: Guus van Beelen, Tom Trago

Gerelateerde sites

http://www.transhumandoc.com,http://www.filmacademie.nl/,http://aleph.se/

Share/Bookmark