Iedereen Perfect?! – Debat in NEMO

Zondag 9 juni neem ik op uitnodiging van het Rathenau Instituut deel aan het debat over mensverbetering in NEMO. Onder de titel Iedereen Perfect?! wordt er gesproken over menselijke verbetertechnieken. Mogelijkheden om jezelf te verbeteren met medicijnen of cosmetisch te veranderen zijn er in overvloed maar staan we wel genoeg stil bij de gevolgen op de lange termijn?

Mijn standpunt is dat iedereen zelf moet weten hoe perfect ze willen zijn. Er zijn weinig
goeie argumenten gevonden tegen bloedtransfusies, brillen (nu ook al met internet en always-on microfoon) en programeerbare hersenimplantaten.
röntgenopname van schedel met electronisch hersenimplantaat

Al deze technieken maken het leven van mensen makkelijker of überhaupt leefbaar. Ik ken iemand die alleen met behulp van een implantaat kan horen en die films maakt. Hij kan radio ontvangen en zijn oor gebruiken als richtmicrofoon. Hij is nu op zoek naar een beter implantaat voor zijn tweede oor, zodat hij ook in het zwembad kan horen.

De techniek zal steeds verder voortschrijden en aangezien we elke kleine stap wel goed moeten keuren in het belang van het individu kunnen we nauwelijk voorkomen dat we over één of twee generaties in een wereld staan waarin mensen min of meer perfect kunnen zijn als ze dat willen. Belangrijk is vooral wat we onder perfectie verstaan. Zolang perfectie vooral is wat elk individu zelf graag wil bereiken is er niets mis mee. Zodra perfectie betekent: de perfecte klant, de perfecte werknemer, de perfecte gelovige of welk ander van buitenaf opgelegd patroon ook, dan hebben we een probleem.

 

Share/Bookmark