3 Redenen om het Luchtalarm te houden

Open brief aan de minister van Veiligheid en Justitie:

Geachte Minister van der Steur,

Met verbazing las ik op NOS.nl dat er plannen zijn om het luchtalarm af te schaffen om 4 miljoen Euro te besparen. Wellicht heeft u ook kennis kunnen nemen van dit artikel. Ik ben geen veiligheidsexpert, maar als burger en ingenieur wil ik graag mijn ongenoegen uiten over dit idee. De genoemde alternatieven zijn technisch gecompliceerd, storingsgevoelig en niet iedereen kan ze gebruiken. NL-alert en sociale netwerken zijn geen alternatief voor een simpele sirene. Een sirene die ook kinderen, oude mensen, mensen met een verstandelijke beperking en mensen in hun slaap kan bereiken. En wat dacht u van mensen die simpelweg de batterij van hun telefoon niet hebben opgeladen? Zonder sirene worden er heel veel mensen niet bereikt en dat is niet goed voor de veiligheid. Dat is zo simpel dat iedereen met een beetje gevoel voor veiligheid het zou moeten begrijpen.

Zelfs als de voorgestelde alternatieven voldoende zouden zijn, dan nog
zou de veiligheid gediend zijn bij het hebben van een onafhankelijk en storingsarm systeem zoals het luchtalarm. Een systeem dat al decennia is beproefd. Wat als de mobiele communicatie uitvalt? Wat als er grote stroomstoringen zijn, zoals onlangs? Je moet er niet aan denken dat kwaadwillenden een sabotage uitvoeren aan een hoogspanningsstation en vervolgens een aanslag plegen. In een dergelijk geval is Facebook checken zeer zeker geen alternatief voor een luchtalarm.

Om van NL-alert nog maar te zwijgen. Als techneut was ik in beginsel erg enthousiast over het idee. Ik had mijn telefoon dan ook direct afgesteld op NL-alert. Sterker nog, ik had twee verschillende telefoons van verschillende merken afgesteld. Bij geen van de landelijke tests heb ik ooit een berichtje ontvangen. De rapportages die ik heb gelezen laten een versnipperd beeld zien, met veel klachten. Als je mensen vraagt of NL-alert voor ze werkt, dan halen de meesten hun schouders op. Hoe komt u erbij om deze nieuwe, gebrekkige technologie, die bedoeld was als een extra veiligheidslaag nu naar voren te schuiven als alternatief voor een basis veiligheidssysteem?

Ik wil hier geen politieke kwestie van maken, daarvoor is het te belangrijk. Iedere nieuwe minister laat wel eens een proefballonnetje op. Laten we hopen dat het daarbij blijft.

Met vriendelijke groet,

Titus Nachbauer

‪#‎actie‬ ‪#‎luchtalarm‬ ‪#‎houdesirenes‬

Share/Bookmark